Bamboo Pavilion \ बांस ध्वजा

Mesra, India \ मेसरा, भारत

2016

08.JPG
i.jpg
04.jpg

As part of the annual fest at Birla Institute of Technology, the university's architectural association was commissioned a Pavilion. It unraveled as an informal building workshop - rudimentary yet pivotal - where the team undertook the design of a spatial code, sourcing materials, and on-site construction. We investigated the parallels and links between synesthesia and musical experience - leveraged for congregation and interaction.

A grid was mounted overhead by a recursive lintel and post columnar framework - through bio-mimicry, all members were oriented as they grow - root end at the base, for structural integrity. Suspended members were configured by algorithm to produce musical notes. When struck across progressively, the Pavilion behaves like a xylophone/marimba.

The algorithm was informed by a play of economics and musical form to generate parametric variations of a linear element, harmonized with the institute’s architectural context. Figuring the length of members helps minimize waste from the get-go.
A sustainable material catalyses circular economy - the pavilion was eventually deconstructed and returned to communities.

Being organic, it decomposed to fertilize the soil.